Biografie
Peter van Stralen heeft een opleiding tot grafisch vormgever gevolgd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Tijdens die studie is zijn belangstelling voor de fotografie gewekt. Sindsdien is hij als autonoom fotograaf actief, waarbij het zwaartepunt van zijn werk op het terrein van de geënsceneerde zwart-wit fotografie ligt.
Daarnaast is hij als fotograaf actief in de wereld van kunst en cultuur in het algemeen.
Motivatie en stijl
Peter beschouwt zichzelf als een tweedimensionaal beeldhouwer die werkzaam is in het grensgebied tussen fotografie en beeldende kunst. Hij koestert een diepe bewondering voor danseressen, omdat zij in staat zijn, kracht en schoonheid op een heel natuurlijke manier met elkaar te verenigen. Zijn stijl is sterk beïnvloed door zijn achtergrond als graficus: die stijl is tamelijk direct en eenvoudig. Daarom heeft hij ook op een ongecompliceerde wijze met de lichaamsvormen van de danseressen gespeeld: ‘minder’ is naar zijn mening meestal: ‘meer’. In die zin is hij een minimalist.
Zowel vorm als compositie spelen een belangrijke rol in zijn werk, en omdat kleur naar zijn mening vaak alleen maar afleidt van de essentie van een beeld, geeft hij de voorkeur aan zwart-wit materiaal.
Om modieuze of tijdgebonden invloeden op zijn foto’s te vermijden heeft hij zijn beelden opzettelijk in een vrijwel tijd- en ruimteloze omgeving gecreëerd. Aangezien de danseressen als vertolksters fungeren, heeft hij ook geprobeerd om iedere identificatie met de persoon achter de figuur op de foto te voorkomen en zodoende de nadruk volledig op de gefotografeerde vorm te leggen.

In deze serie “ODD BODIES” benadrukt hij het onderwerp ‘vervreemding’ door het vrouwelijk lichaam vanuit een ander perspectief te fotograferen, waarin vrouwen niet langer alleen vertrouwd en sensueel zijn, maar ook aangenaam vreemd en fascinerend divers. Hij probeert het vrouwelijk lichaam zo te laten zien dat je je weer afvraagt over ogenschijnlijk gewone vormen. Daarom weerspiegelt deze serie foto’s zijn bewondering voor deze vrouwen.


Techniek

Hij werkt momenteel met een Nikon D3x DSLR camera, een 24 – 70mm 1:2.8 G ED Nikkor AF-S zoom objectief en een 85mm 1: 1.4 G Nikkor AF-S objectief.
Alle opnamen zijn in de studio gemaakt met Bowens Esprit 1000 flitsapparatuur.
Afdrukken op een Epson Sure Color p800 A2 printer